MADRID-gata oricand pentru o noua vizita

Pot spune cu mare placere ca Madridul este capitala europeana care imi place cel mai mult.De ce?!Poate datorita oamenilor care traiesc acolo,poate datorita prietenilor mei care locuiesc acolo si-mi sunt tare dragi,poate datorita istoriei,poate datorita bucatariei iberice,poate……toate adunate ma incanta si ma ajuta sa descopar de fiecare data un alt oras.

Ca-mi place sa merg pe jos nu mai e un secret pentru nimeni,ca nu merg pe clasicele trasee turistice….alt secret descoperit de-a lungul timpului.

Asa ca si de data asta am prefertat sa fac o lunga plimbare:am coborat in Gara Atocha…si am luat-o la picior pana in Plaza Mayor….pe strazi mai circulate,sau mai putin circulate.

Si cum spuneam ca de fiecare data mai descopar ceva nou,de data asta am descoperit piata de food-Mercado de San Miguel- de langa Plaza Mayor,un loc care mi-a incantat papilele gustative si olfactive.

Apoi am vizitat Catedrala de Almudena-data trecuta am zis ca o las pentru data viitoare!

In anul 1883 constructia a inceput si un an mai tarziu Madrid devine episcopie datorita Papei Leo al XIII-lea. Acest lucru a permis construirea unei catedrale in locul unei simple biserici. In consecinta, proiectul a fost actualizat pentru a reflecta statutul mai important al cladirii. Noul proiect al lui Marques de Cubas a prevazut o catedrala neo gotica cu o amprenta la sol in forma unei cruci latine. Constructia a progresat intr-un ritm foarte lent si a fost complet oprita in timpul razboiului civil din 1930. In 1944 proiectul catedralei este abandonat datorita faptului ca stilul sau neo gotic contrasta puternic cu cel al vecinului sau celebru, Palatul Regal. Este ales un nou proiect, cel al arhitectilor Fernando Chueca Goitia si Carlos Sidro. Acestia au venit cu o propunere ce includea mai multe elemente clasice.

Desi lucrarile au continuat pana in 1999, Catedrala Almudena a fost oficial declarata terminata in anul 1993. In acelasi an Papa Ioan Paul al II-lea a sacralizat catedrala. O statuie a papei se poate vedea in fata catedralei.

Catedrala are 104 metri lungime si 76 latime. Domul central are un diametru de 20 de metri. Interiorul Catedralei Almudena este mai modern si mult mai modest decat cel al concurentei sale din Toledo. Cladirea situata chiar langa Palatul Regal merita insa cu siguranta o vizita fie numai si pentru marimea sa impresionanta.

De la Catedrala am mers pe Gran Via si am ajuns la Plaza de Cibeles-Cea mai frumoasa piata dintre multele piete din Madrid este Plaza de Cibeles. Piata foarte aglomerata este inconjurata de cladiri maiestuoase. In centru se afla Fuente de la Cibeles. Aceasta fantana numita dupa Cibele (sau Ceres), zeita romana a naturii, este unul dintre cele mai importante simboluri ale Madridului. Fantana Cibeles o reprezinta pe zeita intr-un car tras de doi lei. A fost construita intre anii 1777 si 1782 de Ventura Rodriguez. De fiecare data cand echipa Real Madrid castiga cate un trofeu, suporterii se aduna in jurul fantanii pentru a se bucura impreuna de succesul echipei.Cea mai proeminenta cladire din Plaza de Cibeles este Palacio de Comunicaciones (Palatul Comunicatiilor). Cladirea ce seamana cu o catedrala a fost construita intre 1905 si 1917 de Antonio Palacios pentru a fi sediu central al serviciului postal. Cladirea a gazduit Muzeul Postei si Telecomunicatiilor pana in anul 2007 cand a devenit primaria orasului Madrid (Ayuntamiento de Madrid).

Am urcat in barul de pe roof,am baut o bere si apoi ne-am intors catre Gara Atocha si spre casa….

Asta a fost a treia vizita in Madrid,dar…..nu si ultima….

Astept cu nerabdare urmatoarea vizita pentru a descoperi alte locuri deosebite!

1349

1320.jpg

1389.jpg

1377.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s